utorak, 30. april 2024.

Najmlađi kraljevčani obeležili Dan energetske efikasnosti

Objavljeno: 05.03.2020. | autor: KV Novosti -on line

„Najbitnije je da najmlađi nauče šta je to energetska efikasnost i kakve se dobiti mogu stvarati kako na individualnom  nivou tako i na nivou zajednica primenom osnovnih postulata energetske efikasnosti u svakodnevnom životu “, rekla je danas , u kraljevačkoj Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ , Zorica Sretenović , Gradska energetska menadžerka otvarajući turnir učenika dvanaest osnovnih škola sa teritorije grada Kraljeva  u igri „Igraj za energiju“ , kojim je obeležen 5.mart  svetski Dan energetske efikasnosti.

Zorica Sretnović,Gradska energetska menadžerka

Dobro je, da se ovaj značajan datum obeležava u Kraljevu i na ovaj način , jer je , svakako, tačno to što je energetska menadžerka grada istakla važnost većeg uključivanja mladih u procese kreiranja i primene mera kojima se doprinosi  većoj energetskoj efiksnosti neke zajednice kakava je i lokalna samouprava. Ali to je, sada, čini se naša daleka budućnost.

No da bi mladi naraštaji i dali taj , od njih očekivani doprinos , neohodno je da stariji , posebno takozvani donosioci odluka , predhodno „odrade“   deo posla koji,u ovoj oblasti, pripada njima.

To je , pre svega , ozbiljna i temeljna reforma našeg  obrazovnog sistema i implementiranje mnogih naučnih i drugih disciplina u brojne predmete na svim nivoima obrazovnog procesa . Samo skup integrisanih multisektroskih znanja i veština stečen kroz redovni obrazovni proces može biti zaloga da jedna nedovoljno ekonomski razvijena  država poput Srbije učini neophodni „troskok“ i  koliko toliko  uhvati korak sa naučnim i tehnološkim napretkom razvijenih zemalja. Jer , energetska efikasnost se, u osnovi , zasniva na upotrebama tehnologija za čiji rad je potrebno manje energije a koje  kreiraju najmanje isti ako ne i uvećani obim proizvodnje.

Igraj za energiju

Uz promene u  našem obrazovnom sistemu , kao uslovu svih uslova da što pre i efikasno uhvatimo korak sa  velikim tehnološkim promenama , jeste i taj da aktuelni  donosioci odluka na svim nivoima odlučivanja, iskoriste brojne mehanizme i pogodnosti savremenih komunikacijskih alata , i u procese kreiranja javnih politika u oblasti energetike i energetske efikasnosti uključe što širi krug građana posebno iz sektora privrede i obrazovanja. U nekoliko zadnjih godina, u Kraljevu je ,u ovom sektoru urađeno dosta toga , pre svega na jačanju energetske efikasnosti nekoliko javnih ,školskih objekata kao i dve zgrade za kolektivno stanovanje , izvršena je zamena klasičnih sijalica u javnom osvetljenju štedljivim led sijalicama.

Prve izjave za medije učesnika takmičenja „Igraj za energiju“

Na žalost , malo toga promenilo u procesima kreiranja politike lokalne samouprave u ovoj oblasti . Pored činjenice da su za većinu sprovedenih aktivnosti u oblasti energtske efikasnosti na nivou grada Kraljeva imputi došli ili od strane krajnjih korisnika javnih objekata ili od strane resornih ministarstva i njihovih partnera iz inostranstva u prilog ovoj konstatciji svedoči i podatak da se Savet za energetsku efikasnost grada , od svog formiranja ,novembra 2018 godine  do sada sastao samo dva puta. 

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 449

Komentari su zatvoreni.