petak, 29. mart 2024.

Šta nam kazu brojevi o novozareženim virusom korone u Kraljevu?

Objavljeno: 27.07.2020. | autor: KV Novosti -on line

Danas održana konferencija za štampu, u atrijumu zgrada Skupštine grada Kraljeva,  na kojoj se, ispred Gradskog štaba za vanredne situacije,pojavio samo penzionisani pukovnik,epidemiolog prof. dr. Radovan  Čekanac protekla je manje više u polemici sa predstavnicima medija koji su, priznaje većina to od njih, zbunjeni nejasnoćama u podacima koji im se dostavljaju o  broju testiranih građana ,u jednom danu, na teritoriji grada Kraljeva.

A prema tim ,danas saopštenim , a koji minut kasnije i zvanično mejlom dostavljenim podacima medijima , u Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo od 27 .jula , broj novozaraženih u Kraljevu, sa presekom načinjenim u 12 časova, od 90 uzoraka pregledanih u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Batajnica- Beograd  15 je nalaza pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“.

Tako je, od proglašenja vanrednog stanja 16.marta, na teritoriji grada Kraljeva , do danas, registrovano  1.129   osoba pozitivnih  na virus „SARS-CoV-2 .

 I broj preminulih ,na teritoriji grada Kraljeva, je uvećan za jednu novopreminulu osobu  pa sada iznosi 26 preminulih.

Spremni...?

Ono što se čulo u polemičnom razgovoru novinara i dr.Čekanca  daje nam za pravo da  saopštimo , najkraće rečeno, da se:

-u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo ,trenutno, ne rade pregledi uzetih uzoraka ,iz razloga koji nam nisu ,zvanično, saopšteni;

– uočava pad broja pacijenata koji se javljaju na prve preglede u kovid ambulante;

-veliki broj uzetih uzoraka od građana ,prema nekim procenama,trenutno oko 300, nalazi , zamrznuto, u fazi isčekivanja  pregleda u nekoj od laboratorija.

Ako ovako sažetim podacima dodamo i ponovljeni stav, stučnu procenu, dr.Radovana Čekanca da je broj asimpomatskih zaraženih, sigurno između 7 i 8 odsto od ukupne populacije grada Kraljeva a to je minimum 7000 građana onda se ,uprkos blagim pozitivnim trendovima, može prihvatiti i njegova zaključna konstatcija da je stanje  sa epidemijom virusa korone na teritoriji grada Kraljeva i dalje  vrlo zabrinjavajuće.

Doktor Čekanac je izneo njegov stav da je, relativno malo značenje podataka o brojevima sa pozitivnim i negativnim nalazima, za preduzimanje mere kontrolnog uzorkovanja koje bi ,kako je  rekao, da se pita, zameni dvema merama . Jedna je kompletan klinički pregled svakog pacijenta kod koga je došlo do promene nalaza a druga je kreiranje reprezentativnog uzorka  populacije grada za prve testove i preglede čime bi se opovrgle ili potvrdile procene broja asimtomatski zaraženih.

Da se ja pitam…

Ovako, novinarima raspetim između zvaničnih saopštenja nadležnih i građana koji očekuju da čuju kompletniju informaciju  o epidemiološkoj slici lokalne zajednice ostaje da se prisete nekdašnje krilatice „Statistika naša dika što poželiš to naslika“ i da je, osavremenju savremenom leksikom, što manje koriste u svojim izveštajima.

Ali ono što je ,manje više svima jasno, hteli to da priznamo ili ne jeste da je višedecenijsko tumaranje našeg društva u traganju za pravcima svoga delanja i organizovanja, iskazivano kroz različite   državne politike u svim sektorima i oblastima, dovelo do kolapsa u,  jednom od,društvu najpotrebnijih sektora, zdravstvu.

Doktor Aleksandar Macan se oporavlja od virusa  

Sa jednog od ranijih obraćanja dr.Macana novinarima

Stalni sagovornik novinara u vezi epidemije korone , i do pre neki dan frontmen Gradskog štaba , direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo,doktor Aleksandar Macan se uspešno oporavlja od virusa korone što je bila prva, od dve, lepe vesti, koje je dr.Čekanac saopštio danas, na početku svog  razgovora sa novinarima. Druga, lepa vest, se ticala smanjenja broja pacijenata na pregledima u kovid ambulantama u predhodna tri dana.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1614

Komentari su zatvoreni.