ponedeljak, 06. april 2020.

Veče posvećeno privrednoj istoriji Kraljeva

Objavljeno: 05.03.2020. | autor: KV Novosti -on line

Večeras je ,u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ , održana promocija nove knjige poznatog kraljevačkog ekonomiste i svojevrsnog hroničara privrednog razvoja grada na Ibru ,doktora ekonomskih nauka Milana Matijevića.

Sa otvaranja promocije knjige dr.Milana Matijevića u biblioteci Grada kraljeva

Ova krepka starina , na polovini devete decenije života , još uvek je aktivni atletičar-veteran , neumorni je beležnik i obrađivač ahrivske građe i drugih dokumenata vezanih  za ekonomski razvoj Kraljeva.

Sa večeras promovisnom publikacijom „Sećanje na Kraljevo u društvenom planu razvoja opštine Kraljevo u periodu 1981-1985 godine“ iza njega je , za sada, 18 naslova i bezbroj tekstova o ekonomskoj prošlosti Kraljeva objavljivanih u stručnim časopisima i drugim medijima.

Dosledan svom životnom kredu da „živeti ne znači disati , nego raditi , činiti dobro, uzdići se u dobroti i pročistiti svoj duh“ Milan na njemu svojstveni način u svojim knjigama vešto kombinuje stručno ,ekonomsko ,znanje i smisao za afirmaciju privrednih rezulata koji su obeležavali pojedine vremenske periode  Kraljeva.

dr. Milan Matijević sa svojim saradnicima iz vremena kada je bip predsednik Izvršnog saveta opštine Kraljevo

Svoju plodnu  karijeru ekonomskog hroničara započeo je još dok je bio radno aktivan kao ekonomista ,privredni rukovodilac i funkcioner u lokalnoj samoupravi i nekadašnjem Savezu komunista.

Danas je predsednik Društva ekonomista Kraljeva i član Upravnog odbora Saveza ekonomista Srbije.

U tom svojstvu bio je najstariji učesnik nedavno završenog Kopaonik Biznis Foruma a brojnoj publici okupljenoj na večerašnjoj promociji je sažeto interpretirao njegovo viđenje ključnih poruka ovog skupa.

To je ,po njegovim rečima , promena u donedavno dominatnoj ekonomskoj paradigmi da treba prepustiti tržištu da kroz samoregulaciju  kreira ekonomske i društvene predpostavke razvoja , novim  , sve brojnijim mišljenjima ekonomista , da treba korišćenjem pogodnosti informacionih tehnologija upravljati tržištem koz procese planiranja na miko i makro ekonomskom nivou.

Publika je ispunila čitaonicu Gradske biblioteke

U tom kontekstu i , na prvi pogled ,  suvoparni naziv najnovije publikacije dr Matijevića može delovati i aktuelno . Jer , i sada kao i  pre bezmalo četri decenije , Kraljevu treba rast bruto društvenog proizvoda po stopi od najmanje sedam posto godišnje sa učešćem investicija od minimum 25 odsto u njemu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 165

Komentari su zatvoreni.