nedelja, 26. maj 2024.

Kraljevo traga za rešenjima prevencije šumskih požara

Objavljeno: 31.05.2019. | autor: KV Novosti -on line

Danas je, u Nastavno naučnoj bazi „Goč“ Šumarskog fakulteta iz Beograda, održana radionica „Unapređenje postojećih planova i sistema zaštite od pojave šumskih požara“ u organizaciji FAO-a za Srbiju (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN) , Kancelarije za javna ulaganja , JP „Srbijašume“ i  Odeljenja  gradske uprave za poslove civilne zaštite grada Kraljeva.

Savet Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) je , još 2016 godine, odobrio Srbiji grant namenjen poboljšanju stanja šuma u iznosu od 3,2 milion dolara. Četvorogodišnji projekat FAO fokusiran je na poboljšanju opšteg stanja i zdravlja šuma u Srbiji sa akcentom na održivo multifunkcionalno  upravljanje šumama.

Aleksandar Mentov,nacionalni program koordinator Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO)

Današnja radionica na Goču  je svojevrsni doprinos  aktivnostima  projekta FAO usmerenih ka pružanju pomoći Srbiji u preispitivanju postojećih strategija razvoja šumarstva i normativnog okvira koji uređuje sadašnje stanje upravljanja i gazdovanja šumama bilo da su one u državnom privatnom ili nečijem drugom vlasništvu , rekao je danas na Goču Aleksandar Mentov , nacionalni program koordinator Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pozdravljajući učesnike i goste kao moderator skupa.

Deo tih aktivnosti vezan je i za razvoj sistema prognoziranja i najave šumskih požara što je jako važno ako se imaju u vidu izražene klimatske promene koje , po nekim scenarijima , predviđaju rast prosečnih temperatura od 4 do 6 stepeni celzijusovih do kraja veka.

Učesnicima radionice predstavljen je deo  izveštaja projekta „Unapređenje sistema za zaštitu šuma od požara u Republici Srbiji“ koga je sproveo tim stručnjaka Šumarskog fakulteta iz Beograda na čelu sa profesorom dr.Slobodanom Milanovićem .Ovaj projekat je finasirala Uprava za šume Republike Srbije . Dr.Milanović je danas , na radionici govorio o prognoziranju opasnosti i ranoj detekciji šumskih požara primenom novih tehnologija.

Požari ,kao najdestruktivniji izazivač šteta u šumi, odnose svake godine stotine i hiljade hektara naših šuma,čulo se danas na Goču a samo u prva tri meseca ove godine broj šumskih požara u Srbiji jednak je ukupnom broju prošlogodišnjih požara što je ,na izvestan način potvrdilo saznanja da je Srbija zemlja sa najvećim indeksom rizika od prirodnih katastrofa u regionu.

Govoreći o iskustvima Kraljeva u suočavanju sa ovim problemima Zdravko Maksimović rukovodilac Odeljenja gradske uprave  za poslove civilne zaštite grada Kraljeva je rekao da je u toku sprovođenje projekta grada „Eupro“ -Izgradnja GIS sistema u funkciji rane najave šumskih požara što je jedan , od pet projekata koji se , trenutno, sprovode na teritoriju grada Kraljeva u funkciji jačanja kapaciteta grada kao  lokalne samouprave za efikasnije postupanje i prevenciju u vanrednim situacijama.

Dr.Ratko-Ristić-Dekan-Šumarskog-Fakulteta u Beogradu

Učesnike radionice pozdravio je i dr. Ratko Ristić ,dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu , koji je pomenuo i primer obližnjeg jezera na Goču , čiji je vlasnik „JP Elektrosrbija“ ,u kontekstu nepreduzimanja mera održivog upravljanja multifunkcionalnim infrastrukturnim objektima , delom namenjenim i prevenciji od šumskih požara .Veštačko jezero, sagrađeno 1967 godine , posle pet decenija neadekvatnog upravljanja , izgubilo je  sve funkcije i predstavlja ozbiljnu ekološku opasnost ali o tome,više, drugi put.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1232

Komentari su zatvoreni.