četvrtak, 09. juli 2020.

Ikone koje brišu granice između virtuelnog i realnog

Objavljeno: 14.02.2019. | autor: KV Novosti -on line

Sinoć je, u Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu, otvorena izložba slika „Pop – ikona nostalgija“, čiji je autor Kraljevčanin Dimitrije  Džimi Danilović.

Ovo je,posle nedavne izložbe u Zemunu , druga izložba ovog autora koji pred publiku izlazi sa odabranim opusom svojih dela rađenih u  u maniru dadaizma,koji sanžno podcrtava besmisao ljudske civilizacije koja ,često, produkuje ,posebno u tehnologijama i ljudskom ponašanju, elemente sopstvenog uništenja.

Na tim dadaističkim postulatima stvaralačkog čina Dimitrije Danilović u svoim radovima prikazuje savremene pop ikone u maniru srednjovekovnih ikona.

Jedan od tih njegovih radova nastao je  tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD  i na njemu je prikazan  tadašnji republikanski  kandidata, a sadašnji predsednik Amerike Donalda Trampa sa oreolom, što je više nego jasna aluzija na Trampa Zlatokosog“i Jovana Zlatoustog.Ovo Dimitrijevićevo delo privuklo je pažnju publike na društvenim mrežama ali autor ima čitav set slika  na kojima se poslužio obrascem ikone predstavljajući  razne  savremenike i junake mladih generacija.Oni su grupisani u „likove“ ili „horove“pravednika prema tipu podviga ili oblasti u kojoj su  zaslužili svoju „svetost“.

Spajajući virtuelno i realno u svojim pop ikonama Dimitrije šalje jasnu poruku da je, danas,  granica između ta dva sveta nestala.

Dimitrije Danilović je rođen u Kraljevu 1993. godine. Završio je srednju Umetničku školu u Kraljevu, a nakon toga osnovne studije na FILUM-u u Kragujevcu, na odseku Zidno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu.Izložba će biti i otvorena do 26. februara.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 444

Komentari su zatvoreni.