ponedeljak, 30. novembar 2020.

Finalno spremanje Manastira Žiča za proslavu velikog jubileja

Objavljeno: 25.09.2019. | autor: KV Novosti -on line

Nisu samo stručnjaci , konzervatori i restauratori , čuvari naše kulturne baštine ,već su to pre svega monasi i monahinje u brojnim manastirima širom zemlje ,rečeno je , između  ostalog , danas u manastiru  Žiča na konferenciji za štampu organizovanoj povodom predstojećeg  obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i  predstavljanja nedavnog otkrića , ploče sa natpisom o obnovi iz XVI veka , na kojoj su učestvovali  Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ,arhitekta Gordana Gavrić specijalni savetnik Ministra ,  Vojin Nikolić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture ,  prof. dr Mirko Kovačević  i monahinja Nektarija iz manastira Žiče.

Crvena fasada manastira je njegovo specifično obeležje

U godini kada slavimo ovaj veliki jubilej a imajući u vidu značaj Manastira Žiča kao kulturnog dobra ,spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju ,Ministarstvo kulture je podržalo projekat radova na obnovi srpske carske lavre Manastira Sveta Žiča . U okviru ovog projekta koji obuhvata istraživačke radove na fasadi manastirske crkve radi se projekar statičke sanacije najugroženijih  pratećih građevina kao što su obimni zid ,Crkva Svetog Save sa svetosavkom trpezarijom , kapela Svetog Jovana i parterno uređenje porte.

Vladan Vukosavljević Ministar kulture i informisanja

Tokom radova na na izgradnji platoa pronađena je i  mermerna ploača sa natpisom iz 1562 godine ,iz vremena mitropolita Zaharija , kada je rađena poslednja ,srednjevekovna obnova Žiče. Ova ploča je ,prvi put bila otkrivane još 1925 godine kada je uŽiči , kao njen episkop ,  stolovao  vladika Nikolaj Velimirović ali je ,kasnije ,tokom stradanja manastira od nemačkog bombardovanja u II svetskom ratu, bila ponovo izgubljena.

Ploča iz XVI veka svedoči o srednjovekovnoj obnovi Žiče

Govoreći o značaju Žiče za nas ,Srbe,kao narod ali i za državu Srbiju  Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je , pokazujući ,u jednom trenutku , ekskluzivno , prvu  fotografiju  Manastira Žiča iz 1870 godine , rekao da je ,pored drugih stvari ,mera našeg odgovornog odnosa prema  našoj budućnosti i očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuirano ulaganje u obnovu i očuvanje spomenika kulture ,posebno onih od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Zato je ,naglasio je on , Ministarstvo kulture i informisanja za realizaciju  više konzervatorskih i restauratorskih  projekata na Manastiru Žiča izdvojilo 36.705.732 dinara u periodu od 2016 godine do sada.

Sa današnje konferncije za štampu u manastiru Studenica

Ovo ministarstvo ,uprkos izuzetno skromnim izdvajanjima za kulturu pruža ,prvenstveno preko Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i mreže regionalnih zavoda, kontinuiranu podršku projektima obnove ,restauracije i konzervacije pravoslavnih  manastira ali i verskih objekata drugih konfesija.

Monahinja Nektarija iz  iz manastira Žiče je , zahvaljujući se Ministarstvu kulture i informisanja  na dosadašnjoj podršci na brojnim projektima obnove manastira rekla i da će Žiča ,uprkos nekim radovima koji neće biti završeni , spremno dočekati 6.oktobar i dolazak svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve na Svetu  arhijerejsku  liturgiju kojom počinje trodnevni program obeležavanja Osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve , koji se ,prema  programu Odbora za proslavu SPC, održava još u manstiru Studenica , Pećkoj patrijaršiji i  u beogradskom Sava centru.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 372

Komentari su zatvoreni.