subota, 22. septembar 2018.

U Kraljevu počeo sa radom dvodnevni skup istoričara

Objavljeno: 15.09.2017. | autor: anporior

Naučni osvrt na doba Nemanjića

Danas je, u Kraljevu, u sklopu programa manifestacije „Kralj Stefan Prvovenčani – Osam vekova“, čiji je pokrovitelj Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, počeo sa radom dvodnevni međunarodni naučni skup istoričara pod nazivom „Srpska kraljevstva u srednjem veku“. Organizatori ovog naučnog skupa, pored grada Kraljeva su i Odeljenje za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Odsek za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Centar za istorijsku geografiju i istorijsku demografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu.

Skup je počeo pozdravom gradonačelnika Kraljeva dr. Predraga Terzića koji je, zahvalivši se učesnicima skupa, naglasio značaj njegovog održavanja baš u Kraljevu zbog potrebe da je vreme da se razmišlja o ustanovljenju 7. oktobra, Kraljevdana, kao državnog praznika, a ne samo Dana grada Kraljeva, jer je nastanak nemanjićke Srbije, kao prve međunarodno priznate srpske države, značajno povezan sa ovim krajem.

Potom su dr. Siniša Mišić i dr. Dragiša Bojović predstavili svoje radove a skup je, nakratko prekinut kako bi se, u tom prostoru svečane sale Skupštine grada otvorila izložba „Kosovo i Metohija – Harmonija“ autora Aleksandra Radoša a koju je priredio Istorijski arhiv grada Kraljeva kao svoj program upriličen u sklopu programa manifestacije „Kralj Stefan Prvovenčani – Osam vekova“.

Pozivajući prisutne učesnike naučnog skupa i ostale goste da razgledaju eksponate na ovoj izložbi direktorka Istoriskog arhiva grada Kraljeva, Vesna Milojević je istakla tu vekovnu duhovnu vezu ovih krajeva i srednjovekovne države Nemanjića o kojoj se, nažalost, danas malo govori. I autor izložbe Aleksandar Radoš je obraćajući se prisutnima istakao potrebu da negujemo svoja znanja i sećanje na te slavne dane iz naše prošlosti i da na njima temeljimo našu snagu i spremnost u suočavanju sa izazovima sadašnjeg vremena. Izložene fotografije su kako to reče dr. Dragiša Bojović uspele da izraze suštinu vizantijske etike – antipodnost izraženu, na izloženim eksponatima, u sudaru svetla i tame.

Današnji radni deo naučnog skupa biće nastavljen u večeras u 20 časova promocijom knjige „Srbija1217. – nastanak kraljevine“ autora dr. Radivoja Radića, dr. Siniše Mišića i dr. Dragiše Bojovića. Promocija će se održati u Narodnom muzeju Kraljeva.

Zoran Nikolić

Broj pregleda: 1550

Komentari su zatvoreni.