utorak, 23. oktobar 2018.

Srbija uskoro dobija „Nitratnu deklaraciju“

Objavljeno: 07.06.2018. | autor: KV Novosti -on line

Danas je, u Vrnjačkoj Banji, završen trodnevni, regionalni, okrugli sto „Zelena ekonomija u funkciji lokalnog razvoja“. Ovo je jedna od projektnih aktivnosti koju sprovodi Asocijacija za razvoj Ibarske doline(IDA) sa konzorcijumom partnerskih organizacija iz Brodareva, Beograda, Kraljeva i Ivanjice u okviru CSOnect programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu(REC).

Na skupu koji je okupio dvadesetak predstavnika organizacija civilnog društva i javnog sektora iz lokalnih samouprava širom Srbije govorilo se o sektoru poljoprivrede kao mogućem izvoru zagađenja životne sredine.

Učesnici su upoznati sa aktuelnim poslovima vezanim za izradu takozvane „Nitratne direktive“ koje, u ovom trenutku, sprovode Uprava za zemljište i Uprava za vode Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na taj način Srbija se priprema za sprovođenje zakonodavstva Evropske unije u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je sama unija to odradila, još devedesetih godina prošlog veka, propisujući norme-nivoe zagađenja otpadnih voda nitratima koji nastaju kao nus produkt nekih aktivnosti u sektoru poljoprivrede (u stočarstvu, ratarstvu..).

 

U Srbiji, na žalost, rečeno je na skupu u Vrnjačkoj Banji izraženiji je problem zasićenosti komunalnih otpadnih voda nitratnim i drugim štetnim jedinjenima zbog činjenice da raspolažemo malim brojem postrojenja za njihovo prečišćavanje.

Na prste jedne ruke mogu izbrojati postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda koja funkcionišu po EU standardima a procene su dan nam, treba preko 300 takvih postrojenja za čiju gradnju treba između 4 i 5 milijardi evra.

Broj pregleda: 308

Komentari su zatvoreni.