utorak, 23. oktobar 2018.

Snaga opština i gradova je u njihovom zajedništvu!

Objavljeno: 05.10.2018. | autor: KV Novosti -on line

Saša Mogić i Darko Drndić

Danas su u Beogradu završene dve , međunarodne ,  specijalizovane sajamske manifestacije .To su 15-ti Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa , „ EcoFair “,  i 41 Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu , „112 EXPO“.

U okviru konferncijskog bloka „ Prevencija i reagovanje u vanrednim situacijama “ govorilo se o pripremi i reagovanju lokalnih samouprava na vanredne situacije , mestu i ulozi privrednih društava i drugih pravnih lica u sistemu zaštite i spasavanja , zbrinjavanju u vanrednim sitaucijama i novinama koje su donele , nedavno usvojene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi kroz prezentaciju modela međuopštinske saradnje „Sliv“ u zajedničkom upravljanju rizicima od strane gradova i opština.

Kako je ,u uvodnim napomenama , istakao Darko Drndić menadžer  Savetodavnog centra SKGO, brojne su aktivnosti gradova i opština , pre svih onih okupljenih u Asocijacije slivova Zapadne Morave i Kolubare , u oblasti prevencije i upravljanja vanrednim situacijama koje su se dešavale pre donošenja novog Zakona o lokalnoj samoupravi.Te aktivnosti , prepoznate i podržavane od strane Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije , Stalne konferencije gradova i opština , UNDP za Srbiju i  FAO za Srbiju , u mnogom su uticale i doprinele da Narodna Skupština Republike Srbije  20. juna 2018. godine usvoji Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi i time stvori normativne predpostavke za efikasnije udruživanje lokalnih samouprava. Učestvujući u raspravi pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Mogić je  naglasio da novi pravni okvir predstavlja veliku šansu za udruživanje kapaciteta i resursa lokalnih samouprava što je , po njegovim rečima , posebno važno za manje, ekonomski slabije opštine ali i za sve druge lokalne samouprave , posebno u  aktivnostima preventivnog delovanja i upravljanja vanrednim situacijama uzrokovanim elementarnim nepogodama, bez obzira na njihovu veličinu. Jer , rekao je Mogić, nova pravila udruživanja opština i gradova , sa fokusom na udruživanju kapaciteta kako u izvršavanju njihovih  izvornih tako i poverenih nadležnosti, će omogućiti smanjivanje negativnih efekata dva paralelna procesa koji se , zadnjih godina,  odvijaju u Srbiji a to su proces racionalizacije javnih uprava lokalnih samouprava i proces ustrojavanja  novih budžetskih pravila oličenih u programskoj strukturi lokalnih budžeta.

Klima utiče na sve

Obrazlažući podršku koju , godinama unazad, Program Ujedinjenih Nacija za Srbiju pruža  lokalnim samoupravama  u njihovim aktivnostima usmerenim na upravljanje vanrednim sitaucijama uzrokovanim elementarnim nepogodama , Miroslav Tadić portfolio menadžer UNDP-a u Srbiji je naglasio značaj činjenice da je svest o uticaju klimatskih promena na pojave vanrednih situacija sve prisutnija u aktivnostima lokalnih samouprava u Srbiji.To je , rekao je on , preduslov  i za njihovo snažnije angažovanje na otklanjanju uzroka nastajanja klimatskih promena na tom , lokalnom , nivou. Nova zakonska rešenja koja će zajedničke aktivnosti lokalnih samouprava  učiniti efikasnijim doprinose i toj ,efikasnijoj, borbi protiv klimatskih promena

Broj pregleda: 119

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.