ponedeljak, 19. novembar 2018.

Sećanje na bolje dane radija

Uspešna prezentacija jednog neobičnog i vrednog sajta u Narodnom muzeju Kraljeva

Objavljeno: 14.12.2016. | autor: KV Novosti -on line

Sinoć je u Narodnom muzeju u Kraljevu predstavljen sajt Audio i foto arhiv Simić ( www.audioifotoarhiv.com )  čiji je osnivač i autor Dragoslav Simić  dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2. Pasionirani slušaoci radija iz nekih  vremena kada je radio  bio dominantniji mediji pamte Simića kao  autora  edicije dokumentarnih emisija u 100 naslova  „Knjige koje govore“ o ljudima i događajima iz političke i kulturne istorije Jugoslavije i Srbije u XX veku . Kraljevčanima sinoć predstavljeni  sajt je pokrenut 2009 godine  a  bazira se  na dokumentarnim radio emisijama, fototeci, istraživačkom radu u oblasti radiofonije, književnim tekstovima i novinskim zapisima Dragoslava Simića,  baštini živu reč našeg XX veka i  spada u oblast nematerijalne kulture.

Za prezentaciju svog sajta Simić je odabrao vrlo interesantnu formu koja je zaintrigirala veliki broj posetilaca  u Narodnom muzeju u Kraljevu. Uz pomoć  Dragana Bajovića , Mileta Nedeljkovića i Predraga Markovića ,  svojih prijatelja i  nekadašnjih kolega iz Kraljeva, on je predstavio stvaralaštvo  pokojnog Miroslava Kačarevića- Kača dugogodišnjeg spikera , novinara i urednika kulturne rubrike   Radio Kraljeva kome je na Simićevom sajtu posvećena jedna strana gde se mogu čuti neke od Kačarevićevih radio emisija za koje je on ,pak, dobijao brojna priznanja.

Tako je prezentacija sajta istovremeno bila i svojevrsni  omaž stvaralaštvu  Miroslava Kačarevića koji je pored posla u medijima  bio i pesnik koji je , dodouše, retko objavljivao svoja dela. Program nazvan „Miroslav Kačarević-Kačo, novinar –na sajtu  Dragoslava Simića“ je uspeo da , kod prisutnih , pobudi pregršt sećanja i emocija  kako na pokojnog Kačarevića tako i  na  neke prošle dana kada je moć radija kao medija bila neuporedivo veća nego danas ali ujedo i da podseti na  žilavost  radija jer je uspeo da ,znatno tehnološki i programski  izmenjen, preživi sudar sa internetom kao medijem koji pomera sve granice u komunikacijama.  Prezentacija  Simićevog sajta  u kraljevačkom muzeju  je , između ostalog,  pokazala i  jednu od mogućih uloga interneta u očuvanju radija kao medija.

Broj pregleda: 994

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.