nedelja, 25. avgust 2019.

Kraljevo obeležilo Dan oslobođenja u II svetskom ratu

Objavljeno: 29.11.2018. | autor: KV Novosti -on line

 

Polaganjem venaca na „Spomenik oslobodiocima“ i prigodnim programom  danas je u Kraljevu obeležena 74-ta godišnjica  Dana oslobođenja Kraljeva u II svetskom ratu.

Ataše ambasade Ruske federacije u Beogradu Nikita Suhodolov kraj Spomenika oslobodiocima u Kraljevu

Posle polaganja venaca prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević a zatim i  ataše ambasade Rusije Nikita Suhodolov koji se zahvalio gradu Kraljevu što na dostojan način obeležava sećanje na dane zajedničke borbe za slamanje fašizma u II svetskom ratu negujući sećanje na preko 350 izginulih Crvenoarmejaca u borbama za Kraljevo.

Potom je o  značaju ovih borbi ispred Društva istoričara grada Kraljeva govrio doktor istorijskih nauka Jovan Simijanović.

Oslobođenju grada na Ibru novembra 1944 godine predhodila je velika bitka koja je pored bitke za oslobađanje Beograda, bila je jedna od najmukotrpnijih i najdužih bitaka za oslobođenje u Srbiji.Bitka za Kraljevo otpočela je  sukobom se jedinica 3. Srpske brigade NOVJ i 65. Korpusa Crvene armije  sa 7. SS divizijom Princ Eugen 16 novembra u selu Čukojevac. . 3. Srpska brigada  svakodnevno je dejstvovala u predelima sela Vitanovac, Šumarice, Borča i Ugljarevo, 6. Srpska brigada NOVJ u Dragosinjcima, a 4. crnogorska brigada NOVJ i jedinice Crvene armije na području Vrbe i ka Ćavi. . Na prostoru Kraljevo – Raška, u višednevnim borbama krajem novembra 1944. vojnici Druge proleterske divizije odbile su sve pokušaje neprijatelja da se probiju ka Kraljevu. Odlučujuća bitka 3. Srpske brigade vođena je u Matarugama, Mataruškoj Banji i Progorelici, nakon koje je onemugućena nemačkoj vojsci bitna komunikacija Kraljevo – Raška.

U noći 28/29. novembra jedinice 4. crnogorske brigade, 1041. sovjetskog puka i jedinice i 3. i 6. srpske brigade NOVJ prešle su Ibar istočno i zapadno od grada, zauzevši delove grada oko porušenog mosta i otpočele su presudnu bitku za Kraljevo. Borbe su se odvijale prvo u prigraskim delovima, a potom i na samim gradskim ulicama. Za Kraljevo je 29. novembar 1944. bio prvi dan slobode. Narednog dana, 30. novembra, oslobodilačka vojska i civili odali su poštu streljanima oktobra 1941.

Broj pregleda: 346

Komentari su zatvoreni.