sreda, 24. juli 2019.

Knjige za najbolje učenike u Kraljevu

Objavljeno: 28.01.2019. | autor: KV Novosti -on line

Današnjom dodelom knjiga najboljim učenicima kraljevačkih osnovnih i srednjih škola  zavrešeno je obeležavanje Dana Svetog Save na teritoriji grada  Kraljeva.

Ovogodišnji program  sećanja na Rastka Nemanjića , potonjeg prvog srpskog arhiepiskopa Savu , na teritoriji grada Kraljeva realizovan je kroz dvadesetjedna sadržaj u čijoj realizaciji su učestvovale sve ustanove kulture čiji je osnivač grad Kraljevo a i  sve osnovne i srednje škole.

Razumljivo je da se u Kraljevu posebna pažnja poklanja obeležavanju Savinih dana jer je , na teritoriji sadašnjeg grada Kraljeva,  arhiepiskop Sava činio dela  od presudne važnosti za tadašnju državu .Tako je on 1207 godine ,kao arhmandrit, posle četrnaest godina boravka u monaštvu na Svetoj Gori , došao u Studenicu i doneo mošti svoga oca Stefana , u monaštvu Simeona i nad njima izmirio svoju zavađenu braću Stefana i Vukana . U neposrednoj blizini Kraljeva , u manastiru Žiča on je  ,krunom dodeljenom od pape  Honorija III  , krunisao 1217 svog brata Stefana za prvog srpskog kralja ,Stefana Prvovenčanog da bi dve godine kasnije,1219 godine došao u Žiču ,posle sabora u Nikeji kao prvi srpski arhiepiskop, i proglasio autokefalnost srpske crkve.

Poklon knjige, od grada Kraljeva, danas je dobilo trisesetšestoro najboljih đaka iz svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Kraljeva a uručili su im ih dr.Predrag Terzić ,gradonačelnik Grada Kraljeva i Bojana Marinković,Načelnica školske uprave Raškog upravnog okruga.

Broj pregleda: 332

Komentari su zatvoreni.