sreda, 12. decembar 2018.

Humanista i dobrotvor iz Kanade poklanja Kraljevu obdanište

Još jedna donacija Milomira Glavčića Kraljevu

Objavljeno: 17.10.2017. | autor: KV Novosti -on line

Danas je u Kraljevu , u Skupštini grada, potpisan Ugovor o zajedničkoj gradnji obdaništa na Beranovcu.Ugovor su potpisali gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić i Miroljub – Miša Dugalić, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva koji je to uradio kao opunomoćeni predstavnik Milomra Glavčića , našeg iseljenika iz Kanade .Gradnju ovog objekta Miša Dugalić je ,zvanično , najavio na svečanoj sednici Skupštine grada Kraljeva na Kraljevdan  7. Oktobra , kada je , po prvi put, dodeljena novoustanovljena  nagrada grada Kraljeva  za humanost koja nosi ime Milomira Glavčića a koju su , prvi dobili , mladi aktivisti  gradske organizacije  „Crvenog Krsta“ iz Kraljeva. Tada je najavljeno a današnjim potpisivanjem i ozvaničena gradnja dečijeg obdaništa površine 809 metara kvadratnih na Beranovcu.Obdanište će ,kako se danas čulo, biti  arhitektonski savremeno ,moderno i energetski efikasno zdanje koje će služiti na ponos ne samo meštanima Beranovca i okolnih mesta  gde ,kako je rečeno , živi oko 600 mališana u uzrasnom periodu koji ima potrebu  za ovakvom  ustanovom. Dobrotvor i donator Milomir Glavčić će sa 200.000 evra pomoći gradnju ovog objekta, što je dovoljno za građevinske radove, dok je grad obezbedio potrebno zemljište i neophodnu infrastrukturu a daće i sredstva potrebna za dovršetak u iznosu od oko 85.000 evra. Procenjuje se da  vrednost opremljenog zemljišta na kome će se graditi vrtić  i opreme kojom će se on  opremiti  iznosi još oko 200.000 evra što znači da će kompletan objekat koštati oko 490.000 evra. Očekuje se da će gradnja vrtića na Beranovcu početi do kraja ove nedelje a predviđeno je da sama gradnja traje 90 radnih dana što znači da će vrtić početi sa radom na proleće 2018 godine. Govoreći u ime izabranog izvođača radova ,preduzeća „Tehnomag“ iz Kraljeva , tehnički direktor Simo Milićević je , izazivši osećanje ponosa što su odabrani da učestvuju u, još jednoj, humanoj aktivnosti Milomira Glavčića ,obećao efikasnu i kvalitetnu gradnju uz poštovanje rokova na čemu ,inače, donator uvek  insistira.

Antrfile

Ležem zadovoljan i srećan znajući da sam  pomogao kad je trebalo !

Rečenicom iz naslova Milomir Glavčić je odgovrio na pitanje o motivima zbog kojih pomaže svom zavičaju (kraj oko Jošaničke Banje) a i drugim mestima  poput Raške i Kraljeva kome je, u zadnje tri godine pomogao sa blizu dva milona evra. To je , pak, samo deo od preko 6 miliona evra donacija ovog našeg iseljenika a koje je on učinio za razne objekte u Srbiji, pre svega u njegovom rodnom podkopaoničkom kraju koga je napustio još ,daleke, 1949 godine.

Najpre je septembra 2014 pušten u saobraćaj novi most preko Ibra za koji je Glavčić donirao milon kanadskih dolara,zatim je na Kraljevdan 2015 počela sa radom mangnetna rezonaca u Opštoj bolnici „Studenica“ za čiju kupovinu i troškove transporta je donirao 547.000 evra a evo sada i  donacije od još 200.000 evra za novi vrtić koji bi ,s’pravom trebalo da se nazove „Milomir“.Danas je Miroljub Miša Dugalić govreći o svom prijatelju Milomiru prepričao i njegov odgovor na pitanje Zašto  pomaže baš Kraljevu?

U najkraćem radi se o njegovom sećanju na Kraljevo u kome se  obreo  aprila 1941 godine povlačeći se iz bombadovanog Beograda ,gde je učio zanat, ka svojim  rodnim Popama kod Jošaničke Banje. Bez novca i hrane na stanici u Beogradu prihatio ga je nepoznati  saputnik iz Kraljeva koji ga je potom ,obzirom da je pruga  od Kraljeva ka Raški bila oštećena , poveo na konak u Ribnicu kod svog prijatelja gde su mu osim smeštaja dali i hranu. Milomir ,kaže, nikada to nije zaboravio iako ni tada a ni danas ne zna ime tog čoveka ali  zato od tada veruje da pomoć uvek dođe sa neke strane kada je najpotrebnija. A on , eto, smatra da je Kraljevu danas pomoć najpotrebnija.

 

A zahvaljujući njemu Kraljevo je 26 oktobra 2015 godine potpisalo  Povelju prijateljstva sa Nijagara Fols-om , u kome živi Milomir Glavčić ,što je prva, institucionalna dimenziju u saradnji dva grada iz Kanade i Srbije. Na početku tog dokumenta se ističe „vekovima staro prisustvo pripadnika radno vredne srpske zajednice u Nijagara Folsu gde  je1916. osnovana Srpska nacionalna odbrana, najstarija srpska organizacija u Kanadi koja je i danas aktivna“.

Broj pregleda: 1108

Komentari su zatvoreni.