nedelja, 25. avgust 2019.

Crvene table upozorenja za investitore u mini hidroelektrane !

Objavljeno: 03.12.2018. | autor: KV Novosti -on line

Meštani Lopatnice postavljaju tablu upozorenja za investitore u mini hidroelektrane

Postavljanjem šest panoa crvene boje sa tekstom upozorenja za potencijalne graditelje mini hidroelektrana na reci Lopatnici inicijativa „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ nastala  uz pomoć društvenih mreža i interneta prešla je , juče , iz svog viralnog  statusa u realnu građansku akciju meštana sela Lopatnica , Stanča i Bogutovac.

Već duže vremena , a posle brojnih saznanja o štetnim posledicama gradnje mini hidroelektrana po neposredno okruženje  na teritorij grada Kraljeva , meštani sela Lopatnice, Stanče i Bogutovca strahuju za sudbinu njihovog kraja i posebno reke Lopatnice tog zaista retkog bisera eko sistema čitavog kraja. O tome koliko je ona čista i  nezagađena neprimerenim ljudskim aktivnostima dovoljno govori i podatak da u njoj žive zaštićene vrste životinja poput autohtonih vrsta riba i potočnog raka (lat.Austropotamobius torrentium) koji je Zakonom o zaštiti prirode Republike Srbije na listi zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. Ovaj kraj , upravo zbog takve reke , mineralnih lekovitih voda Bogutovačke banje  i drugih prirodnih lepota privlači iz godine u godinu sve više turista.Te potencijale  prepoznao je  i grad Kraljevo koji je kroz podršku razvoju  seoskog turizma , u zadnje tri godine, sa više milona dinara podržao nekoliko seoskih gazdinstava da unaprede svoje  smeštajne i druge turističke kapacitete. Ni rezultatati takvog odnosa nisu izostali , gostiju je sve više čak i onih iz inostranstva a lepote ovog kraja očarale su nekolicinu građana Ruske federacije da ovde kupe seoska imanja i započnu svoj novi život. Ne treba zaboraviti  ni sve više investitora u obnovu seoskih gazdinstava od strane meštana pomenutih sela koji su decenije proveli na radu u inostranstvu a sada se vraćaju i žele da svom zavičaju vrate stari sjaj. Jer , ovde su , u Tolišnic recimo,   neki meštani sami proizvodili struju za sopstvene potrebe još u tridesetim godinama prošlog veka ali bez devastiranja  reke koristeći dobro znane principe rada vodenica pomeljara.

Da upozorenje meštana potencijalnim investitorima  nije bez razloga govori i podatak da je  ,prema nekim saznanjima, predviđena gradnja  čak 4 mini hidroelektrane na ovoj reci.Na tertoriji grada Kraljeva ,do sada je priključeno na mrežu 7 mini hidro elektarana,još tri će biti priključen uskoro, a po  dobro obaveštenim kuloarima se priča da će ,  gradska uprava pored već izdatih dozvola za gradnju mhe, izdavati i nove.

Kako su nam meštani rekli oni su  u stalnom kontaktu  sa prijateljima iz ostalih delova Srbije,  poput udruženja „Odbranimo reke Stare Planine“ i ostalih sličnih organizacija. Najveći problem u Srbiji je neinformisanost građana o ovoj problematici, kažu nam u Lopatnici, ali i konstatuju  je ova tema već  probila medijske barijere  i postaje jedna od  najaktuelnija  tema u Srbiji. Zato sve više ljudi pristupa ovakvim inicijativama i to postaje jedna ogromna snaga koju je više nemoguće zaobići prilikom usvajanja raznih dokumenata posebno na lokalnom nivou a koji se tiču gradnje mini hidroelektrana.

Broj pregleda: 524

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.