nedelja, 25. avgust 2019.

Bez potrebnih promena u praksi preventive u oblasti životne sredine

Objavljeno: 27.11.2018. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu je juče održana druga sednica Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog veća . Savet je najpre razmotrio predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada  Kraljeva za 2019 godinu.

Nažalost i ovoga puta je , zbog neadekvatnih priprema predlagača i nastavka prakse razgovora   o ovim i drugim pitanjima iz važne oblasti  zaštite životne srednine „u cajtnotu“   te neefikasnih  kompetencija samog Saveta , usvojen predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštiu životne sredine grada  Kraljeva za 2019 godinu.

Od izvestilaca, predsednika Saveta i člana gradskog veća zaduženog za oblast zaštite životne sredine  i rukovodioca Odseka za zaštitu životne sredine, moglo se čuti da se u 2019 godini očekuje više  od prošlogodišnjih 21.000.000 dinara u ovom Fondu.

Zapravo , očekuje se da po osnovu naplaćenih naknada  za zaštitu životne sredine od građana i privrede (takozvane eko-takse) bude prikupljeno oko 37.000.000 dinara ali će deo tih sredstav biti utrošen i za aktivnosti u okviru drugih   budžetskih programskih  partija kojima se rešavaju problemi  upravljanja otpadnim vodama i upravljanja komunalnim otpadom što su par exelasns primer trošenja sredstava na otklanjanje posledica a ne uzroka devastiranja životne sredine.

Stiče se utisak da , još uvek, većinski deo članova   Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog veća, kojima je ovo tek II sednica, ne shvata kakva je uloga ovog radnog tela sa , rekli smo već, malim i nejasno definisanim kompetencijama.

No i sa tako malim mogućnostima Saveta valjalo bi nešto menjati u postojećoj praksi njegovog  rada. Za početak je neophodno da  broj sednica  ovog radnog tela bude primeren obimu problema u ovoj izuzetno bitnoj oblasti kako sa stanovišta mogućih ,i već prisutnih,posledica tako i sa stanovišta  normativniih i stvarnih mogućnosti  grada  kao lokalne samouprave.

dig

Jer, opravdanja koja su se na sednici čula od strane izvestioca, kako u vezi samog dnevnog reda tako i u veze visine sredstava opredeljenih za potrebne edukativne , istraživačke i  razvojne projekte u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Kraljeva kao lokalne samouprave, nisu baš utemeljena  niti na činjenicama niti na  potrebama.

Broj pregleda: 344

Komentari su zatvoreni.